kinabolveddmeg.com

Kínábólveddmeg - BuyitfromChina

Kínábólveddmeg - BuyitfromChina

Xiaomi stick 4K vs. mi stick vs. mibox S összehasonlítás

2022. április 07. - BuyitfromChina

“Életem legnehezebb tesztje ez, mert biztos, hogy valamit elfelejtek… “

Kicsit merész vállalkozásra szántam el magam, de igyekszek minden személyes tapasztalatot megosztani veled.

Mindjárt az elején belevetődünk a közepébe, ebben a tesztben eltekintünk a kicsomagolástól, designtól és ilysemik kivesézésétől. Xiaomi mindhárom, a design a szokásos szép és igényes. Csomagolásról annyi infó elég, hogy mind a három xiaomi sárga dobozban érkezik, szokásos precízséggel elhelyezve, a mi stickhez csak micro usb kábel jár, míg a box és a xiaomi stick fali csatlakozót is rejteget. De térjünk inkább a tárgyra. Az első gondolatom az volt, hogy elhozom nektek az új xiaomi stick 4K-t, bemutatom mi az újdonság, de rájöttem, hogy valakinél megállhatja a helyét egy mi box s, vagy akár egy sima mi stick is. Lesz olyan is, akinek a mibox egy jó tulajdonsága miatt lesz nyerő választás. Hogy miért nevezem őket másként? A válasz egyszerű. A feliratok szerint az egyik mi a másik xiaomi nevet viseli. Nem tudom van-e különbség a gyártás során, van-e valami változás ami miatt más nevet kapott, vagy csak szimplán jobban mutatott az óriás xiaomi felirat. Tudom, a mi feliratot el akarja engedni a cég… Remélem mindenki a bemutató után el tudja majd dönteni melyik lesz az ő tv okosítója. Tudom, vannak más, “ismeretlen” márkák is amik akár többet is tudnak ezeknél, ha kell ezeket is beszerezzük és kipróbáljuk. Leginkább a teljes értékű android lehet az amiért azt választanám. De miért is kell nekünk tv okosító, vagy mire tudod használni mikor már szinte minden tv okos? Hát igen, nehéz a válasz. Rengeteg tv szoftvere már tartalmazza és tartalmazta már négy-öt éve is a stream appokat, letölthető volt rájuk rengeteg plusz szoftver, játék stb, viszont tapasztalatból mondom, hogy egy 5 éves Samsung tv-n már nem úgy pörög a netflix, a jutyub, vagy a hábéó, mint egy új, mai szoftverrel ellátott stick-en. A modernebb készülékekben már szorgosan dolgoznak a processzormagok, élvezhető a rendszer, de nem sok olyan van, ami a szeretett, vagy nem szeretett android felületet adja. Nekik ezért kell a stick, vagy box. Sok-sok felhasználó nem szereti ha nem droid a tv, de azért nem olyan rossz az a másfajta szoftver. Az LG kimondottan használható számomra, a Samsungot pedig nem szerettem soha, tré volt már az elején is. A régi tv-ken meg mint az előbb említettem, a rendszer lassúsága, az appok régi verziója miatt érdemes beruházni egy ilyen berendezésre. Ha meg félokos, vagy buta TV-d van amin már van HDMI csatlakozó, akkor mindenképp érdemes beszerezni egyet! Viszont egy nagy előnye van még ezeknek, hogy akár régi, de még szuperül működő vetítőből is tudunk „okostévét“ csinálni! Igazából ennek látom a legtöbb értelmét. Nekem is van egy régi Alfawise beamer-em kínából, igazi FullHD-s, régi szoftverrel, tré menürendszerrel, használhatatlan app-okkal, amit ezek egyikével tök okossá tudok tenni. Mehet a mozizás ottthon. Na jó, nem mozi, csak nagy kép. De elég a rizsából, élesítsük a triót, amit egy TV-re tettem fel…

buykicsi.JPG

Minden a helyén, a stick-ek és a box külön HDMI csatlakozóba kerültek. A xiaomi stick dobozában fellelhetsz egy darab HDMI kábelt is, mert a mérete miatt az oldalsó csatiba már nem bedugható! Rendesen meghízott… Mindet meg kell táplálni egy külső áramforrással, a boxhoz és a xiaomi stick-hez mellékelnek hálózati töltőtfejet is. A mi stick-nél nem emlékszem hogy lett volna. (Javítsatok ki ha rosszul emlékszem) A stickeknek elvileg elég a tv 1 Amperes USB csatlakozója is, nálam már a mi stick sem volt hajlandó rendesen működni róla. Kapott az is egy nagyobb teljesítményű töltőfejet. Tehát minden beélesítve, jöhet a bekapcsolás. A rendszer elindításával nem szeretnék foglalkozni nagyon, a regisztráció és az alapbeállítás kb egy android telefonéhoz hasonló. Régió, nyelv(magyar mindhárom eszközön), google fiók, wifi és megy. Sajnos egyiken sincs RJ45-ös csatlakozó, talán a box felismeri az USB-s átalakítót, nem próbáltam, felesleges. Lényegében semmi extra nem kell ahhoz hogy elinduljon. Esetleg a távirányító viccelhet meg, azt elég közel kell tenni hozzájuk, hogy párosítani tudd! Figyelj oda, elemet nem csomagolnak már hozzá én meg vártam a Messiást!

Elsőnek a régi mi stick-et indítottam el, ezer éve nem volt használatban, általában nyaralásra viszem magammal, mert kicsi és könnyen elrejthetem a bőröndbe. Majd szépen sorban elindítottam az többit is. A legidősebb rendszer Android TV 9-es verzióját használja, ami pontosan ugyanúgy néz ki mint amit a mibox-on használatos 8.1, vagy a xiaomi stick Android 11-es verziója mutat, tehát a menürendszerrel sem kell sokat kinlódnom a bemutató során. A leírtak mindháromra igazak lesznek 99%-ban. Ha az infót nem nézem meg, szinte láthatatlan a változás, szinte lehetetlen megmondani melyik eszköz és verzió fut. Esetleg kicsit kreatívabb volt a grafikus csapat, jobb felbontást használnak már a 11-esen, de a kinézet totál ugyanaz!

img_8347.jpg

A TV okosítók használóinak nagy része a streamingszolgáltatók adásait nézi ezeken az eszközökön, néhányan plex, kodi és VLC média playert is használnak a saját felvételek lejátszására. Tudom, van még ezer dolog, de sajnos sok magyar szolgáltató ajánlata nem elérhető! Igen, most páran felhördülnek miért akar valaki RTLMost-ot, vagy TV2-t nézni. Azért mert akarják és ezek sajnos nem tudják. (vagy csak nekem nincs találat?!) Egy rendes android meg igen. Ez nem tetszik!  Amit én használok az a Netflix, Amazon prime video, HBOmax (de minek…), mellette pedig VLC. A felkínált google áruházból, rengeteg plusz app tölthető le, szinte bármilyen streamszolgáltatást igénybe vehetünk. (Megjegyzem, egy nagyon jó barátom világbajnoki bokszmérkőzését akartam megnézni a napokban, de nem volt egy olyan app/szolgáltató sem, aki közvetítette volna! Innen is gratulálok mégegyszer  Szili Isti a világbajnoki övedhez!) Tehát minden nincs, de rengeteg a lehetőség már a régi sticken is! Visszatérve az eredeti bemutatóhoz. Az alapfelhasználó is könnyedén navigálhat a menüpontok között, ez azért nagy előnye ezeknek a cuccoknak. Az első sorban vannak a nagy mediaszolgáltatók, a Netflix mindenhol az első helyet kapja, ez borítékolható is volt a távirányítón helyet kapó dedikált gombnak. Majd a következő generációknal már megjelent az Amazon Prime is, ez is előretelepített alkalmazás lett az új és egyre nagyobb (miért??) távirányítókon már dedikált gombot is kapott ez a cég is. Látjuk, van az a pénz… Ezen felül google filmek, youtube, spotify és hasonló tartalmakból válogathatok alapjáraton. A következő sorokban pedig már a fenti app-ok összetettebb menüjét mutatja, választhatok mit néztem utoljára, vagy kapok ajánlatokat más tartalmakból. Ritkán görgetek lefelé, általában az első sor elegendő számomra. A box-nál ha van pendrive a kütyübe dugva, akkor az azon tárolt tartalmakról is kapok információt. Itt meg kell említeni, hogy mindhárom eszköz rendelkezik 8GB eMMC belső memóriával, amit részben mi is felhasználhatunk mint tárhely. Nem javaslom, lassítjuk a rendszert vele, viszont a box egész jól kezeli a régi pendrive-okat is, ntfs fájlrendszerben, vagy FAT32-ben is legyen az formázva, tehát használjuk bátran az usb bemenetet. Tovább lépkedve a menüben a beállításokra érdemes odafigyelni, itt azért el lehet tolni a rendszert, nagyon nem kell belemélyedni, ha nem tudjuk mit akarunk! A kapcsolatok menüpontban nem árt megnézni hogy a jó wifi hálózatunkat használja-e a rendszer, ugyanazt mint az összes többi holmink, de elvileg a legelején mindent belőttünk. A box és az új stick már képes az 5GHz-es vezeték nélküli frekvencián is kommunikálni az internettel, a mi stick sajnos erre nem képes.

buykicsi.JPG

Mindhárom készülék használható még 2022-ben is, igaz a mi stick már néha lassúnak tűnhet, amíg azon a netflixnek kell 10-12 másodperc a betöltéshez, addig a box 7-8, a xiaomi stick pedig szinte azonnal hozza. Ugyanez a helyzet szinte minden app-nál, az új eszköz sokkal gyorsabb. Ez köszönhető az új 4 magos Cortex-A35-ös processzornak, ami sokkal szaporább mint a régi A53-as, amit a másik két eszköz használ. Memóriából nem hozott változást a gyártó, 2Gb-al kell kiegyeznünk, tehát maradtunk a box képességeinél ezen a téren. A mi stick csak 1GB memóriát kapott anno. Bluetooth-ból viszont a xiaomi stick viszi a pálmát, 5.2-es a chipkészlet, az előzőek csak a 4.2-es verziót használják. Hozzáteszem, sokszor használom a boxot BT fülessel, azon sincs semmilyen késés a hangban, az 5.2-es pedig már sokkal gyorsabb kapcsolatot tesz lehetővé. Maradjunk a bt vonalon kicsit. Én nem vagyok híve a külső billentyűzeteknek, elég a tarisznya távirányító az ágyban, de mindháromhoz kapcsolható, ha esetleg valamiért pötyögni támad kedved. Sokan nem elégszenek meg az alap hangzással sem, van valamilyen házimozi berendezés is a tv mellett, amit már vállalható áron lehet beszerezni. Sajnos aki ATMOS, TrueHD és ilyen nyalánkságokra vágyik, annak nem lesz elég a régi olcsóbb termék, kénytelen lesz megvenni a xiaomi új stick-jét. Mint tudjuk a streamszolgáltatóknál nem buta gyerekek ülnek, figyeli az eszközünket már a szoftver is, ha olyan képességekkel rendelkezik, akkor használni is tudjuk. (előfizetés függő is!) Mi stick ugyanazt a filmet csak HD minőségben, normál hanggal, míg a box már HDR (4K) minőségben normál hanggal, a xiaomi stick pedig 4K dolby vision képpel és dolby atmos hanggal képes közvetíteni a kijelzőre és erősítőre! (Alább a kép.) Az új mali G31-es GPU dolgozik az xiaomi stickben, szemben mindkettőben csak a régebbi 450-es. Nagy különbség nincs, csupán 50Hz, meg egy pár apróság. Igaz itt kettővel kevesebb a mag, de 2x olyan jóra sikerült! Azért azt tegyük hozzá, hogy egy dolby atmos hangrendszer nem merül ki a 80ezres samsung hangprojektorban, a dolby vision pedig egy médiamárktos 60ezres tv-ben! Komoly moziszoba kell a normális hangzáshoz, komoly hangtechnika, erősítő és miegymás, ami némi szakmai ismeretet is igényel, nem beszélve a mérhetetlen pénzösszegről, amit bele lehet locsolni!! Egy kicsit normálisabb szoba hamar felemészti egy Suzuki Grand Vitara árát és akkor még csak alapjáraton megyünk…. De a lényeg, hogy a xiaomi stick tervezőcsapata gondolt erre is, tehát ami fellelhető a szolgáltatónál, vagy a kölcsönzőben ilyen kép és hangminőségben, azt le is tudja kezelni! Magyarán, ha minőség kell, akkor más nem jöhet szóba, a régieknek ilyen igények mellett nincs esélyük. A feltöltött, nasról streamelt vagy pendrive-ról érkező,  adatokat mind képes tökéletesen olvasni, megbirkóznak az összes ismert formátummal legyen az kép, vagy hanganyag. A box előnyére válhat még a régi stick-el szemben, hogy az már kezeli a 4K@60 fps tartalmat, a megfelelő tv-n élvezhetjük a kölcsönzött képanyagot ezzel is 4K-ban. A hátulján lévő 3,5-ös jack csatlakozót pedig ráköthetjük az erősítőnkre. � Mi stick viszont csak a fullHD anyaggal tud megküzdeni. A xiaomi stick nem csak ráírta hogy képes ilyesmire, a 4K HDR filmet elindítva a tv-m azonnal átkapcsol HDR módba, megváltoznak a színek, sokkal jobb minőséget kapok mint a boxon, vagy a sticken keresztül. Hanghatásokat nem teszteltem, nincs is mivel, rég leszoktam a csinnadrattáról a nappaliban. Anno sok-sok pénzt öltem bele a mozizásba, mára már ez a kedv alábbhagyott, még hangprojektort sem használok. Lehet csak megöregedtem és csendre vágyok… �  Ha minőségi hangzásra vágyom, akkor felteszek egy komolyabb fülest és élvezem a film minden percét. 

Direkt nem említettem meg ezidáig a távirányítókat. Na kérem, az maradt ugyanaz a katasztrófálisan kattogós, mint a legelső! Ezt is letolja a Zasszony éjjel a torkodon, hiába rejted el a takaród vagy a párnád alá, csinálhatsz vele bármit, betekerheted bármibe, a szomszéd ha figyel, tudja mi a jelszavad a pornhub app-ban! Szinte lehetetlen hangtalanná tenni, pedig 1981-ben volt már sokkal halkabb megoldás is. A párnába és mindenbe is betekert táv képes így is irányítani a rendszert, hiszen bluetooth a kapcsolat kettejük közt. A távirányítókon, amik egyre csak nőnek, egy google hang-ikonra is felfigyelhetsz, azaz hangvezérlés is beállítható, vagy akár a google home-ba is integrálható. Ez mindjárt az első setup-kor megcsinálható! ARC képes bemeneten a tv bekapcsolása sem okoz gondot egyiknek sem, egy irányító elegendő lesz a műsorok megtekintéséhez. A legvégére hagytam a beépített chromecast-et, ami valamiért nekem még véletlenül sem sikerül. Értem én hogy tükrözzek, meg használjam a telefonom, meg a linket nézzem meg és ilyenek, de egy sima cast vagy firestick ezen a téren 1000x többet ér, ha ilyenre vetemednék. Jelenleg is tükrözök néha adásokat, a 6 éves Samu tv azonnal látszik a telefonon, ellenben a xiaomi megoldása véletlenül sem. Tehát ezen része vagy nekem nem megy, vagy tényleg nem működik rendesen. Azt hiszem kiveséztem a lényegét, lehetne még egy komplett regényt írni róluk, miért ezt, vagy azt válaszd… de levonva a konzekvenciát….

buykicsi.JPG

Akkor most kinek és milyet?

Értékelés

4.5/5

Az új stick egy brutál jó cucc, de én most is megelégszem a mibox S tudásával a hálószobában, ahol csak egy FHD tévé osztja nekem az észt. A nappaliban a túlméretes 1 éves LG-hez viszont nem kell semmi, tökéletesen használható a menürendszere, gyors, esztétikus, teszi a dolgát. A mi stick 4K pedig megpihen a fiókban, majd ha elutazunk, ezután már azt cipelem magammal….

A bejegyzés trackback címe:

https://kinabolveddmeg.blog.hu/api/trackback/id/tr6117799639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása